06 Iunie 2014, Gazeta Romaneasca
De ce aţi venit în Italia? “Pentru bani” (26%), “pentru muncă” (25%), “pentru o viaţă mai bună” (10%), “sărăcie, venituri mici în ţară” (9%), “pentru a câştiga mai bine” (6%), “pentru motive familiare, reîntregire, divorţ, deces” (6%), “pentru a-mi ajuta familia” (4%), “lipsa locurilor de muncă şi situaţia economică din România” (4%).
Iată răspunsurile date de români din Italia la întrebările unor studii sociologice, prezentate la Parlamentul României, în cadrul unui seminar pe tema românilor din Italia.
De asemenea, majoritatea celor intervievaţi se declară “destul de mulţumiţi” şi “foarte mulţumiţi” de modul de viaţă pe care îl au în Italia (67%), de banii pe care îi câştigă (61%), de amicii pe care îi au (77%), de sănătatea pe care o au (83%) şi de viaţa pe care o duc împreună cu familia (85%), “ceea ce înseamnă”, se specifică în rezultatele studiului, “că au nenumărate satisfacţii, pe care nu le-ar fi avut în ţara de origine.”
În ceea ce priveşte intenţia de a se repatria, studiul relevă faptul că circa 35% dintre imigranţii român doresc să se reîntoarcă în ţară, în timp ce 21% au decis să se stabilească definitiv în Italia. Cu banii câştigaţi, cei mai mulţi doresc să-şi construiască o casă în România (31%), apoi să-şi cumpere un teren (25%), să investească într-o afacere în ţară (23%), în timp ce 27% doresc să cumpere o casă în Italia sau să înceapă o afacere (8%).
Un alt rezultat al studiului se referă la faptul că 85% dintre românii din Italia nu au mai lucrat în altă ţară, în Italia lucrând pentru prima dată după ce au plecat din România, restul de 15% oprindu-se şi în alte ţări.
Studiul sociologic a fost prezentat de prof. George Teseleanu, care între anii 2009 şi 2013 a deţinut şi funcţia de consul onorific al României la Ancona. Studiul a prezentat date oficiale privitoare la prezenţa românilor în Peninsulă, dinainte de 1989 şi până în prezent.
Dacă înainte de 1990, românii erau pe locul 25 la numere de permise de şedere în Italia, la 1 ianuarie 2011, comunitatea românească a devenit cea mai numeroasă, reprezentând 21,1% din totalul cetăţenilor străini aflaţi legal în Peninsulă.
Aceste date au fost prezentate la seminarul cu tema “Integrarea şi succesul şcolar al românilor în Italia”, organizat de asociaţia Center for Ethics, Economy and Development în parteneriat cu Fulbright Romania, ST. MARY`S UNIVERSITY – USA şi Universitatea LUMSA – Italia, în data de 30 mai, la Palatul Parlamentului din Bucureşti.
Evenimentul a adus laolaltă membri ai mediului academic din România, SUA şi Italia, precum şi membri ai Comisiei pentru Muncă si Protecţie Socială din cadrul Camerei Deputaţilor pentru o dezbatere legată de integrarea copiilor şi studenţilor români în sistemul educaţional italian.
Cu această ocazie a avut loc lansarea publicaţiei ştiinţifice „Integrarea şi succesul şcolar al românilor în Italia” şi a fost prezentat rezultatul cercetării efectuate. Materialul ştiinţific a fost elaborat după interviuri şi studii făcute asupra a sute de copii şi studenţi români din Italia, de diferite vârste şi cu domiciliul în diverse zone ale Italiei.
Întrebările la care au răspuns copiii şi părinţii acestora s-au referit la activitatea şcolară, modalităţi de studiu, relaţiile cu profesorii şi colegii de alte naţionalităţi, familie, starea de sănătate. Studiul a fost realizat cu sprijinul Walter Tosto Spa.
Evenimentul a fost coordonat de: prof. George Teseleanu (Universitatea din Oradea, membru al Academeiei de Ştiinţe Tehnice din România şi preşedinte al Asociaţiei Center for Ethics, Economy and Development), prof. Dan Ratliff (St. Mary University, USA) şi prof. Antonio Panico (Universitatea LUMSA, Italia).
La cercetare au participat cadrele didactice de la Universitatea LUMSA: Marinella Sibilla, Fabio Pompeo Mancini, Antonella Gorgoni, Chiara Napoli, Riccardo Rossano, Silvana Uzzi, Franco Fidanza.
Andi Rădiu