List

06 Iunie 2014, Gazeta Romaneasca

teseleanu2bis

De ce aţi venit în Italia? “Pentru bani” (26%), “pentru muncă” (25%), “pentru o viaţă mai bună” (10%), “sărăcie, venituri mici în ţară” (9%), “pentru a câştiga mai bine” (6%), “pentru motive familiare, reîntregire, divorţ, deces” (6%), “pentru a-mi ajuta familia” (4%), “lipsa locurilor de muncă şi situaţia economică din România” (4%).

Iată răspunsurile date de români din Italia la întrebările unor studii sociologice, prezentate la Parlamentul României, în cadrul unui seminar pe tema românilor din Italia.

De asemenea, majoritatea celor intervievaţi se declară “destul de mulţumiţi” şi “foarte mulţumiţi” de modul de viaţă pe care îl au în Italia (67%), de banii pe care îi câştigă (61%), de amicii pe care îi au (77%), de sănătatea pe care o au (83%) şi de viaţa pe care o duc împreună cu familia (85%), “ceea ce înseamnă”, se specifică în rezultatele studiului, “că au nenumărate satisfacţii, pe care nu le-ar fi avut în ţara de origine.”

În ceea ce priveşte intenţia de a se repatria, studiul relevă faptul că circa 35% dintre imigranţii român doresc să se reîntoarcă în ţară, în timp ce 21% au decis să se stabilească definitiv în Italia. Cu banii câştigaţi, cei mai mulţi doresc să-şi construiască o casă în România (31%), apoi să-şi cumpere un teren (25%), să investească într-o afacere în ţară (23%), în timp ce 27% doresc să cumpere o casă în Italia sau să înceapă o afacere (8%).

Un alt rezultat al studiului se referă la faptul că 85% dintre românii din Italia nu au mai lucrat în altă ţară, în Italia lucrând pentru prima dată după ce au plecat din România, restul de 15% oprindu-se şi în alte ţări.

Studiul sociologic a fost prezentat de prof. George Teseleanu, care între anii 2009 şi 2013 a deţinut şi funcţia de consul onorific al României la Ancona. Studiul a prezentat date oficiale privitoare la prezenţa românilor în Peninsulă, dinainte de 1989 şi până în prezent.

Dacă înainte de 1990, românii erau pe locul 25 la numere de permise de şedere în Italia, la 1 ianuarie 2011, comunitatea românească a devenit cea mai numeroasă, reprezentând 21,1% din totalul cetăţenilor străini aflaţi legal în Peninsulă.

Aceste date au fost prezentate la seminarul cu tema “Integrarea şi succesul şcolar al românilor în Italia”, organizat de asociaţia Center for Ethics, Economy and Development în parteneriat cu Fulbright Romania, ST. MARY`S UNIVERSITY – USA şi Universitatea LUMSA – Italia, în data de 30 mai, la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Evenimentul a adus laolaltă membri ai mediului academic din România, SUA şi Italia, precum şi membri ai Comisiei pentru Muncă si Protecţie Socială din cadrul Camerei Deputaţilor pentru o dezbatere legată de integrarea copiilor şi studenţilor români în sistemul educaţional italian.

Cu această ocazie a avut loc lansarea publicaţiei ştiinţifice „Integrarea şi succesul şcolar al românilor în Italia” şi a fost prezentat rezultatul cercetării efectuate. Materialul ştiinţific a fost elaborat după interviuri şi studii făcute asupra a sute de copii şi studenţi români din Italia, de diferite vârste şi cu domiciliul în diverse zone ale Italiei.

Întrebările la care au răspuns copiii şi părinţii acestora s-au referit la activitatea şcolară, modalităţi de studiu, relaţiile cu profesorii şi colegii de alte naţionalităţi, familie, starea de sănătate. Studiul a fost realizat cu sprijinul Walter Tosto Spa.

Evenimentul a fost coordonat de: prof. George Teseleanu (Universitatea din Oradea, membru al Academeiei de Ştiinţe Tehnice din România şi preşedinte al Asociaţiei Center for Ethics, Economy and Development), prof. Dan Ratliff (St. Mary University, USA) şi prof. Antonio Panico (Universitatea LUMSA, Italia).

La cercetare au participat cadrele didactice de la Universitatea LUMSA: Marinella Sibilla, Fabio Pompeo Mancini, Antonella Gorgoni, Chiara Napoli, Riccardo Rossano, Silvana Uzzi, Franco Fidanza.

Andi Rădiu

  Posts

1 2 3 6

Forumul International de Cercetare din Cape Town

29-30 august 2012 – Cape Town, Africa de Sud Participarea Profesorului George Teseleanu la Forumul International de Cercetare din Cape […]

Forumul energiei pentru Europa Centrala si de Est

17-21 iunie 2012 – Neptun-Olimp, Romania Intre 17 si 21 Iunie 2012 va avea loc “Forumul energiei pentru Europa Centrala […]

Conferinta Fundatiei Romanian Business Leaders

23 mai 2012 – Bucuresti, Romania In data de 23 mai 2012, George Teseleanu a participat in calitate de invitat […]

Conferinta internationala ICSTI: National Experience and International Cooperation

17 – 18 mai 2012 – Roma, Italia George Teseleanu, Consulul Onorific al României la Ancona – Italia, împreună cu […]

Conferinta Internationala: Population aging and the future of social change. Barriers to autonomy and informed consent

23 martie 2012 – Taranto, Italia Population aging and the future of social change. Barriers to autonomy and informed consent. […]

Conferinta Internationala: Ecological Performance In A Competitive Economy

11 noiembrie 2011 – Bucuresti, Romania CONFERENZA INTERNAZIONALE: “ECOLOGICAL PERFORMANCE IN A COMPETITIVE ECONOMY“ George Teseleanu participa in qualità di […]

Conferinta Internationala: Cresterea Economica In Conditiile Internationalizarii

20-21 octombrie 2011 – Chisinau, Moldova

Conferinta internationala ICSTI: Electronic Information Resources for Science, Engineering and Innovation Business

19-20 mai 2011 – Budapesta, Ungaria  

Conferinta: Romanian Minors in Italy Between Exclusion and Integration

8 aprilie 2011 – Taranto, Italia

Conferinta : Le Pari Opportunita E La Formazione Per Lo Sviluppo Del Territorio E Degli Individui

17 decembrie 2010 – Spoltore, Italia CONFERENZA : “LE PARI OPPORTUNITA E LA FORMAZIONE PER LO SVILUPPO DEL TERRITORIO E […]