ROMÂNIA LA CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ

FONDAZIONE CENTESIMUS ANNUS PRO PONTEFICE 2016

 

Iniţiativele de afaceri pentru lupta împotriva sărăciei şi situaţia urgentă a migranţior au fost în centrul conferinţei organizate de Fundaţia Centesimus Annus Pro Pontefice de la 12 -14 mai a.c.. în Aula Nouă a Sinodului din Vatican, la care au luat parte profesionişti  în domeniul economic din 23 de ţări ale lumii, printre care şi România.

Scopul iniţiativei a fost combaterea noilor forme de sărăcie prin bune practici de antreprenoriat pentru a susţine o «economie de incluziune» promovată îndeosebi de Papa Francisc. La eveniment au participat 300 de antreprenori şi oameni de afaceri, profesori şi studenţi catolici de pe toate cele cinci continente. Printre aceştia, s-a aflat o delegaţie românească reprezentată de prof. Ioan Făgeţan, av. Ana-Maria Făgeţan şi doctoranda Mihaela Caba.

Cele trei zile au fost alcătuite din prelegeri, sesiuni de lucru şi grupuri de discuţii pentru înlăturarea indiferenţei din societatea actuală şi construirea unor punţi de co-responsabilitate. Punctul central al întâlnirii a fost primirea participanţilor de Papa Francisc, pe 13 mai a.c., în Sala Clementină din Vatican. În discursul său, Pontiful a subliniat că «sărăcia nu este o problemă doar de nivel economic, ci o chestiune morală», pentru care trebuiesc adoptate soluţii economice concrete, bazate pe Doctrina Socială a Bisericii. Papa, vorbind despre șomajul în rândul tinerilor, a invitat oamenii de afaceri să rămână vigilenți și să abordeze problema ca  pe o «boală socială»:

«Rata șomajului în rândul tinerilor este scandaloasă»,  a denunțat Papa Francisc. Aceasta este o problemă serioasă care, după cum spune Pontiful «nu trebuie să fie abordată doar din punct de vedere economic, dar, trebuie de asemenea să fie tratată, și nu mai puțin urgent, ca o ʻboală socială’, pentru că tineretul nostru este jefuit astăzi de speranță, fiindu-i irosite resursele de energie, creativitate și intuiție».

De asemenea, Papa Francisc a reiterat problema actuală a migraţilor, despre care spune:

«Criza refugiaților, ale cărei proporții cresc de la o zi la alta, este una dintre situațiile față de care mă simt apropiat în mod deosebit. În recenta mea vizită în insula Lesbos  (16 aprilie a.c.) am fost martorul unor sfâșietoare experiențe de suferință umană, în special a familiilor și copiilor. Intenția mea, împreună cu frații ortodocși – Patriarhul Bartolomeu și Arhiepiscopul Hieronimus ˗ era de a oferi lumii o mai mare conștientizare în privința acestor scene de tragică și cu adevărat disperată nevoie de ajutor, și de a răspunde într-un mod demn de umanitatea noastră comună».

Amintindu-le participanților că angajarea lor este «o vocație în slujba demnității omului și a construirii unei lumi de autentică solidaritate», pontiful i-a încurajat să găsească soluţii pe termen lung care să contribuie la «răspândirea unei civilizații a iubirii care îmbrățișează întreaga familie umană în spirit de justiție și pace».

La Conferinţa Centesimus Annus din acest an a luat parte şi cardinalul Luis Antonio Tagle, arhiepiscop de Manila şi preşedinte al Caritas Internationalis, care a subliniat nevoia unei schimbări de viziune asupra vieţii, de a fi privită ca un dar, căci noi «suntem gestionari şi nu proprietari a bunurilor care ne sunt încredinţate», iar «dacă profitul este unica finalitate, în realitate se crează sărăcie». Întâlnirea membrilor Fundaţiei Centesimus Annus din acest an s-a încheiat cu trecerea Porţii Sfinte din Bazilica  “Sf. Petru” din Vatican, cu prilejul Anului Sfânt al Milostivirii propus de Papa Francisc.

România a aderat la Fundaţia Centesimus Annus Pro-Pontefice pe 18 februarie 2014 printr-un eveniment constitutiv care a avut loc la Episcopia Greco-Catolică “Sf. Vasile cel Mare” din Bucureşti şi îl are ca partener internaţional al organizaţiei pe prof. acad. George Teseleanu. Fundaţia a fost instituită în 1991 de Papa Ioan Paul al II-lea printr-un motu proprio, cu scopul aplicării Doctrinei Sociale a Bisericii în domeniul social, economic şi ştiinţific contemporan.

www.centesimusannus.org