List

vineri, 18 iunie 2010, Evenimentul Zilei

balaceanu_-_teseleanu

Cel mai important proiect al grupului “Marche-Romania”, din cadrul asociatiei “Democrazia E Liberta”, în luna iunie anul 2010, este inaugurarea bibliotecii românesti în provincia italiana Ancona, care va purta numele academicianului Constantin Bãlãceanu Stolnici.

 

Evenimentul va fi posibil datorita patronajului Consulatului Onorific Român la Ancona. La eveniment, care va avea loc în data de 19 iunie, si-au anuntat prezenta numerosi oaspeti din mediul cultural si politic din România si Italia, ziaristi, precum si numerosi români rezidenti în regiunea Marche.

George Teseleanu, Consulului Onorific Roman la Ancona, a tinut sa precizeze în ajunul acestui eveniment ca: “ideea înfiintarii acestei biblioteci, vine dintr-o necesitate reala acolo unde este o comunitate cum e cea din regiunea Marche, cu peste 40.000 de cetateni români, dintre care 10.000 cu resedinta sau activitati în jurul Anconei. Fondul de carte asigura si pentru cei mici titlurile copilariei si literaturii românesti. Nu stim care va fi parcursul lor în timp si daca sau când se vor restabili în România, dar stim ca aceasta biblioteca poate fi un factor important în formarea spiritual-culturala a fiecaruia.

Biblioteca va purta numele domnului Academician Constantin Balaceanu Stolnici, om de cultura si care, daca îmi permiteti sa-l parafrazez pe Nicolea Iorga, într-o forma modificata: de fiecare data când întâlnim mari personalitati ale culturii mondiale, noi nu trebuie sa fim invidiosi, pentru ca noi îl avem pe Constantin Balaceanu Stolnici. Consulatul împreuna cu Asociatia Democrazia e Liberta, Grupul Marche România, prin toate initiativele pe care le vor organiza doresc sa reprezinte acea forma de reprezentanta si reprezentativitate, atât de necesara comunitatii românilor din regiune”, a încheiat George Teseleanu.

Cu ocazia acestui eveniment, Daniela Paun, cea care se va ocupa de aceasta biblioteca, ne-a raspuns la câteva întrebari.

Care considerati ca va fi impactul bibliotecii românesti asupra comunitatii românilor din regiunea Marche?
Daniela Paun:
Din punctul meu de vedere pot spune ca aceasta e o veste foarte buna pentru românii stabiliti în regiunea noastra, biblioteca reprezentând atât un “instrument” al cunoasterii, cât si un prilej de comunicare între conationali, un spatiu al împartasirii unor preocupari,experiente si impresii personale.

Biblioteca va purta numele academicianului Constantin Balaceanu Stolnici, care a confirmat prezenta la inaugurare, ce implica acest lucru?
Faptul ca Biblioteca Româneasca de la Ancona va purta numele academicianului Constantin Balaceanu Stolnici, unul dintre marii intelectuali români în viata, nu poate decât sa ne onoreze. Datorita împrejurarilor,am fost destinati sa fim departe de tara natala, parte a celei mai numeroase comunitati din Italia. Într-adevar, un ochi plânge si-altul râde; însa, datorita unor astfel de evenimente si activitati, începem sa zâmbim din ce în ce mai des!

Ce ne puteti spune despre fondul de carte deja existent?
Fondul de carte de aproximativ 1.500 de titluri este pus la dispozitia cititorilor prin bunavointa unor donatori, cum ar fi Consulatul Roman la Ancona, Carpatair, Lions Club Oradea, Scoala “Horea, Closca si Crisan” din Brad – Hunedoara, precum si multi donatori anonimi. Tematica abordata este foarte variata, de la literatura la stiinte, arte, teologie sau istorie. Chiar daca ne dorim sa putem oferi un numar cât mai mare de carti în limba româna, biblioteca fiind dedicata comunitatii românesti din Italia, si cartile scrise în alte limbi îsi vor gasi întotdeauna locul pe rafturile noastre.

Cum se prezinta structura bibliotecii?
Pentru a facilita accesul la carte, structura bibliotecii este simpla, fiind organizata în doua sectii, adulti si copii, fiecare având compartimente “în oglinda” pentru cartile în limba româna si pentru volumele, numeroase si ele, în alte limbi.

Inaugurarea va avea loc sâmbata, 19 iunie, începând cu ora 16, la sediul bibilotecii, situat în cladirea Consulatului Onorific Român din Ancona, via M. Fanti, nr. 9.

Andi Radiu – Evenimentul zilei,
Corespondenta din Italia

  Posts

1 2 3 6

Forumul International de Cercetare din Cape Town

29-30 august 2012 – Cape Town, Africa de Sud Participarea Profesorului George Teseleanu la Forumul International de Cercetare din Cape […]

Forumul energiei pentru Europa Centrala si de Est

17-21 iunie 2012 – Neptun-Olimp, Romania Intre 17 si 21 Iunie 2012 va avea loc “Forumul energiei pentru Europa Centrala […]

Conferinta Fundatiei Romanian Business Leaders

23 mai 2012 – Bucuresti, Romania In data de 23 mai 2012, George Teseleanu a participat in calitate de invitat […]

Conferinta internationala ICSTI: National Experience and International Cooperation

17 – 18 mai 2012 – Roma, Italia George Teseleanu, Consulul Onorific al României la Ancona – Italia, împreună cu […]

Conferinta Internationala: Population aging and the future of social change. Barriers to autonomy and informed consent

23 martie 2012 – Taranto, Italia Population aging and the future of social change. Barriers to autonomy and informed consent. […]

Conferinta Internationala: Ecological Performance In A Competitive Economy

11 noiembrie 2011 – Bucuresti, Romania CONFERENZA INTERNAZIONALE: “ECOLOGICAL PERFORMANCE IN A COMPETITIVE ECONOMY“ George Teseleanu participa in qualità di […]

Conferinta Internationala: Cresterea Economica In Conditiile Internationalizarii

20-21 octombrie 2011 – Chisinau, Moldova

Conferinta internationala ICSTI: Electronic Information Resources for Science, Engineering and Innovation Business

19-20 mai 2011 – Budapesta, Ungaria  

Conferinta: Romanian Minors in Italy Between Exclusion and Integration

8 aprilie 2011 – Taranto, Italia

Conferinta : Le Pari Opportunita E La Formazione Per Lo Sviluppo Del Territorio E Degli Individui

17 decembrie 2010 – Spoltore, Italia CONFERENZA : “LE PARI OPPORTUNITA E LA FORMAZIONE PER LO SVILUPPO DEL TERRITORIO E […]