List

1 aprilie 2010, Marche – Romania

Prof. ing. George Teseleanu, consulul onorific al României la Ancona, a acordat un interviu doamnei Alexandra Vaduva. Interviul a vazut lumina tiparului în nr. 1 (aprilie 2010) din „Marche – Romania”, revista comunitatii românesti din regiunea Marche-Italia.

Numai în zona Anconei sunt peste 400 de concetateni de-ai nostri din Valea Jiului/ judetul Hunedoara. Multumim profesorului si consilierului local Sile Pop care ne-a favorizat discutia cu domnul Teseleanu si acestuia din urma pentru permisiunea de a prelua interviul. (Corneliu BRAN)

 

– Domnule consul onorific, sunteti în Italia de foarte mult timp. Cum ati caracteriza comunitatea româneasca în acest moment?

– Consider ca una dintre calitatile natiei române este tocmai aceea de a se integra cu usurinta într-un tesut socio-economic si cultural diferit de cel nativ. Din acest motiv, cred ca, mai ales în aceste momente, problema majora o reprezinta nu atât integrarea efectiva, cât pastrarea si întarirea conceptului de demnitate, a consolidarii ideii de român bun, serios, cinstit, harnic.

– Este Italia a doua dumneavoastra patrie? Cum vedeti România dupa mai bine de 20 de ani traiti în peninsula?

– Italia reprezinta tara în care m-am afirmat profesional si în care îmi desfasor activitatea, este locul unde îmi adun si îmi construiesc gândurile si proiectele. Este locul unde mi s-a deschis o poarta în jurul careia am construit si mobilat o casa. România reprezinta partea intima, cea a copilariei si studentiei, a prieteniilor care nu se uita, este legata de cultura si traditie, de familie si de frumusetea sarbatorilor.

– Imaginea românilor din Italia a avut de suferit în ultimii ani. Pe dumneavoastra personal, ca român, v-a influentat negativ?

– Din fericire, nu a influentat în vreun mod, iar în general efectul negativ este invers proportional cu vechimea în Italia, deci pentru cei care s-au stabilit recent, acestia au fost nevoiti sa plece cu un coeficient de neîncredere major si implicit cu sanse reduse de confirmare a asteptarilor. În acest moment putem spune ca românii NU mai reprezinta o problema de imagine aici în Italia. Sigur, mai este cale lunga si multe de realizat pentru a sterge complet acele pete izolate de nefericire.

– Nascut în România, aveti dubla cetatenie si sunteti singurul consul onorific român din Italia si din Europa chiar. Aveti planuri concrete pentru comunitatea româneasca din Marche?

– Comunitatea din zona are nevoie de sustinere si de solutii concrete la problemele cu care se confrunta. De exemplu, în orasul Jesi din provincia Ancona, dintre cei circa 60.000 de locuitori, aproximativ 2.000 sunt români, iar în regiunea Marche sunt mai bine de 30.000 de români. Procentul fata de populatia italiana este semnificativ iar aceasta înseamna ca se justifica autorizarea unor cursuri de limba româna, a unei biblioteci regionale, a întaririi asociatiilor, a prezentei si implicarii active în viata asociativa, politica si sociala a regiunii si multe altele.

– Cum raspund românii din regiune în fata unor asemenea realitati?

– De aproape un an, de când functioneaza consulatul onorific am putut intra mai bine în contact cu românii din regiune. Au fost organizate alegeri prezidentiale, unde au participat mai mult de 1.000 de români rezidenti în zona. De câteva luni, în jurul consulatului s-a format un grup de români care participa la actiuni menite sa promoveze imaginea României si în general a comunitatii. Mi-am aratat mereu disponibilitatea, iar entuziasmul conationalilor pe care i-am cunoscut ma face sa fiu optimist. Odata cu aparitia acestei publicatii cred si sper ca vom deveni o comunitate puternica, model pentru românii din Italia.

– Criza economica este prezenta si în regiunea Marche ca mai peste tot în lume. Cum percepeti efectele asupra românilor din zona?

– Efectele sunt destul de semnificative. Locurile de munca s-au înjumatatit sau chiar au disparut, iar cei care beneficiaza de un loc de munca stabil sunt dispusi la sacrificii majore pentru a-l mentine. De multe ori merg înainte cu gândul ca orice criza are un început, dar si un sfârsit, iar sperantele si încrederea înca sunt mari.

– Pe fondul crizei economice, ati sesizat o oarecare dorinta a românilor de a se întoarce acasa?

– Este o reactie normala si de înteles, problema este sociala întrucât multi au plecat din România de la aproape nimic spre un necunoscut si acum exista posibilitatea unei întoarceri de la nimic la nimic. De aceea, cred ca institutiile statului român ar trebui sa ia în considerare aceasta posibila întoarcere si sa constientizeze ca acei nemultumiti care nu aveau nimic înainte se vor întoarce si ca perioada de time-out se va încheia. Pentru aceasta vor trebui sa responsabilizeze institutiile din teritoriu sa utilizeze programele europene si pârghiile economice de care dispun. În caz contrar, acest argument va reprezenta o problema amânata. Dar niciodata rezolvata.

– Ce credeti ca ar trebui sa faca în plus fata de ceea ce face în prezent statul român pentru românii din Italia?

– Din punct de vedere asociativ, cred ca ar trebui sa impuna dialogul cu maximum 4-5 formatiuni reprezentative, consider drept inflationist dialogul cu reprezentantii a sute de asociatii alese pe criterii de moment si care de cele mai multe ori reprezinta fiecare alti zece membri efectivi. Pe de alta parte, consider necesara sprijinirea acelora care se implica cu fonduri proprii, creându-se un punctaj transparent si apolitic. Aceste asociatii ar putea beneficia sau decide anumite strategii si programe ce sunt sustinute de România.

– Sa revenim la românii din Marche. Aveti un mesaj pentru ei?

– Dorinta mea ar fi sa se uneasca si sa dea nastere la cât mai multe actiuni care sa îmbunatateasca imaginea ca si comunitate. Sunt în regiune persoane cu foarte multe calitati, buni profesionisti si oameni afirmati. Un exemplu l-am avut în ultima perioada, prin grupul „Marche-Romania”, constituit din români bine integrati, promotori de astfel de initiative. Îi invit pe toti românii sa se implice în astfel de initiative si sa încercam împreuna sa devenim o comunitate de care sa fim cu totii mândri. Doresc pe aceasta cale mult succes echipei redactionale, considerând acest ziar un mijloc important de comunicare.

 

  Posts

1 2 3 6

Forumul International de Cercetare din Cape Town

29-30 august 2012 – Cape Town, Africa de Sud Participarea Profesorului George Teseleanu la Forumul International de Cercetare din Cape […]

Forumul energiei pentru Europa Centrala si de Est

17-21 iunie 2012 – Neptun-Olimp, Romania Intre 17 si 21 Iunie 2012 va avea loc “Forumul energiei pentru Europa Centrala […]

Conferinta Fundatiei Romanian Business Leaders

23 mai 2012 – Bucuresti, Romania In data de 23 mai 2012, George Teseleanu a participat in calitate de invitat […]

Conferinta internationala ICSTI: National Experience and International Cooperation

17 – 18 mai 2012 – Roma, Italia George Teseleanu, Consulul Onorific al României la Ancona – Italia, împreună cu […]

Conferinta Internationala: Population aging and the future of social change. Barriers to autonomy and informed consent

23 martie 2012 – Taranto, Italia Population aging and the future of social change. Barriers to autonomy and informed consent. […]

Conferinta Internationala: Ecological Performance In A Competitive Economy

11 noiembrie 2011 – Bucuresti, Romania CONFERENZA INTERNAZIONALE: “ECOLOGICAL PERFORMANCE IN A COMPETITIVE ECONOMY“ George Teseleanu participa in qualità di […]

Conferinta Internationala: Cresterea Economica In Conditiile Internationalizarii

20-21 octombrie 2011 – Chisinau, Moldova

Conferinta internationala ICSTI: Electronic Information Resources for Science, Engineering and Innovation Business

19-20 mai 2011 – Budapesta, Ungaria  

Conferinta: Romanian Minors in Italy Between Exclusion and Integration

8 aprilie 2011 – Taranto, Italia

Conferinta : Le Pari Opportunita E La Formazione Per Lo Sviluppo Del Territorio E Degli Individui

17 decembrie 2010 – Spoltore, Italia CONFERENZA : “LE PARI OPPORTUNITA E LA FORMAZIONE PER LO SVILUPPO DEL TERRITORIO E […]