List

vineri, 18 iunie 2010, Evenimentul Zilei

balaceanu_-_teseleanu

Cel mai important proiect al grupului “Marche-Romania”, din cadrul asociatiei “Democrazia E Liberta”, în luna iunie anul 2010, este inaugurarea bibliotecii românesti în provincia italiana Ancona, care va purta numele academicianului Constantin Bãlãceanu Stolnici.

 

Evenimentul va fi posibil datorita patronajului Consulatului Onorific Român la Ancona. La eveniment, care va avea loc în data de 19 iunie, si-au anuntat prezenta numerosi oaspeti din mediul cultural si politic din România si Italia, ziaristi, precum si numerosi români rezidenti în regiunea Marche.

George Teseleanu, Consulului Onorific Roman la Ancona, a tinut sa precizeze în ajunul acestui eveniment ca: “ideea înfiintarii acestei biblioteci, vine dintr-o necesitate reala acolo unde este o comunitate cum e cea din regiunea Marche, cu peste 40.000 de cetateni români, dintre care 10.000 cu resedinta sau activitati în jurul Anconei. Fondul de carte asigura si pentru cei mici titlurile copilariei si literaturii românesti. Nu stim care va fi parcursul lor în timp si daca sau când se vor restabili în România, dar stim ca aceasta biblioteca poate fi un factor important în formarea spiritual-culturala a fiecaruia.

Biblioteca va purta numele domnului Academician Constantin Balaceanu Stolnici, om de cultura si care, daca îmi permiteti sa-l parafrazez pe Nicolea Iorga, într-o forma modificata: de fiecare data când întâlnim mari personalitati ale culturii mondiale, noi nu trebuie sa fim invidiosi, pentru ca noi îl avem pe Constantin Balaceanu Stolnici. Consulatul împreuna cu Asociatia Democrazia e Liberta, Grupul Marche România, prin toate initiativele pe care le vor organiza doresc sa reprezinte acea forma de reprezentanta si reprezentativitate, atât de necesara comunitatii românilor din regiune”, a încheiat George Teseleanu.

Cu ocazia acestui eveniment, Daniela Paun, cea care se va ocupa de aceasta biblioteca, ne-a raspuns la câteva întrebari.

Care considerati ca va fi impactul bibliotecii românesti asupra comunitatii românilor din regiunea Marche?
Daniela Paun:
Din punctul meu de vedere pot spune ca aceasta e o veste foarte buna pentru românii stabiliti în regiunea noastra, biblioteca reprezentând atât un “instrument” al cunoasterii, cât si un prilej de comunicare între conationali, un spatiu al împartasirii unor preocupari,experiente si impresii personale.

Biblioteca va purta numele academicianului Constantin Balaceanu Stolnici, care a confirmat prezenta la inaugurare, ce implica acest lucru?
Faptul ca Biblioteca Româneasca de la Ancona va purta numele academicianului Constantin Balaceanu Stolnici, unul dintre marii intelectuali români în viata, nu poate decât sa ne onoreze. Datorita împrejurarilor,am fost destinati sa fim departe de tara natala, parte a celei mai numeroase comunitati din Italia. Într-adevar, un ochi plânge si-altul râde; însa, datorita unor astfel de evenimente si activitati, începem sa zâmbim din ce în ce mai des!

Ce ne puteti spune despre fondul de carte deja existent?
Fondul de carte de aproximativ 1.500 de titluri este pus la dispozitia cititorilor prin bunavointa unor donatori, cum ar fi Consulatul Roman la Ancona, Carpatair, Lions Club Oradea, Scoala “Horea, Closca si Crisan” din Brad – Hunedoara, precum si multi donatori anonimi. Tematica abordata este foarte variata, de la literatura la stiinte, arte, teologie sau istorie. Chiar daca ne dorim sa putem oferi un numar cât mai mare de carti în limba româna, biblioteca fiind dedicata comunitatii românesti din Italia, si cartile scrise în alte limbi îsi vor gasi întotdeauna locul pe rafturile noastre.

Cum se prezinta structura bibliotecii?
Pentru a facilita accesul la carte, structura bibliotecii este simpla, fiind organizata în doua sectii, adulti si copii, fiecare având compartimente “în oglinda” pentru cartile în limba româna si pentru volumele, numeroase si ele, în alte limbi.

Inaugurarea va avea loc sâmbata, 19 iunie, începând cu ora 16, la sediul bibilotecii, situat în cladirea Consulatului Onorific Român din Ancona, via M. Fanti, nr. 9.

Andi Radiu – Evenimentul zilei,
Corespondenta din Italia

  Posts

1 2 6

ELEMENTS OF GEOECOLOGICAL ENVIRONMENTAL AUDIT AND ACCOUNTING

INTERNATIONAL CONFERENCE
PHYSICAL AND CHEMICAL GEOTECHNOLOGY – INNOVATIONS AND DEVELOPMENT TRENDS – MOSCOW, 17-19 March 2020
SECTION: ENVIRONMENTAL SAFETY IN THE ACTIVITIES OF PCG ENTERPRISES/ ECONOMIC ASSESSMENT OF PROSPECTS FOR THE PCG METHODS USING

România prezentă la Vatican, Conferinţa Internaţională cu tema: ”O societate bună şi viitorul locurilor de muncă”

13 MAI 2014, Gazeta Romaneasca Din 8-10 Mai a avut loc în Aula Sinodală din Vatican Conferinţa Internaţională cu tema: […]

Conferinta Zilele Academiei de Stiinte Tehnice din Romania

Editia a 9-a, 6-7 Noiembrie 2014, Sibiu, Romania

Festa coi romeni, la religione e senza confini

Download (PDF, 343KB)

Simpozion: Educatia – Componenta Esentiala A Politicii De Mediu

5 iunie 2013 – Bucuresti, Romania Prof. George Teseleanu a onorat invitatia Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR) de […]

Conferinta Internationala ICSTI: “Scientific and Technological Innovations: National Experience and International Collaboration”

29-31 Mai 2013 – Moscova, Rusia Prof. George Teseleanu, împreună cu ” IRCSS Neuromed, Pozzilli, IS, Italia – Highly specialised […]

Workshop: ZIUA PAMANTULUI 22 aprilie 2013

22 aprilie 2013 – Bucuresti, Romania În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește la nivel mondial Ziua Pământului, […]

Conferinta Internationala: Performante intr-o economie competitiva

25 – 26 aprilie 2013 – Chisina, Moldova Prof. univ. dr. George Teseleanu participa in zilele de 25 si 26 […]

Conferinta: Sessione Plenaria della Task Force

23-26 octombrie 2012 – Marche, Italia Prof. George Teseleanu partecipa alla XXI Sessione Plenaria della Task Force italo-russa sui distretti […]

ZILELE ACADEMICE ale Academiei de Stiinte Tehnice din Romania

11-12 octombrie 2012 – Bucuresti, Romania Prof. George Teseleanu participa in calitate de membru corespondent al ASTR la ZILELE ACADEMICE […]